Creëer een Winning Mindset

Je mindset speelt een cruciale rol in hoe je met stress en uitdagingen omgaat. Een positieve mindset helpt je om beter te presteren, terwijl een negatieve mindset (je innerlijke ‘saboteur’) je alleen maar meer onder druk zet. Gelukkig kun je je mindset aanpassen met enkele eenvoudige strategieën :) 

Wat is een Winning Mindset?

Een Winning Mindset is de manier waarop je denkt en naar de wereld kijkt, die je helpt om uitdagingen aan te gaan, te leren van fouten en je doelen te bereiken. Het gaat erom dat je jezelf aanmoedigt, positieve gedachten creëert en streeft naar groei en verbetering.

Stap 1: Omarm stress

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven van een high performer. Het is belangrijk om te accepteren dat stress soms deel uitmaakt van het proces. In plaats van tegen je stress te vechten, erken je het en zeg je tegen jezelf: "Oké, ik voel me gestrest en dat is normaal." Dit is de basis van ACT (Acceptance and Commitment Therapy): accepteer je gevoelens zonder oordeel.

Stap 2: Herformuleer je gedachten

Je gedachten hebben een grote invloed op je gevoelens en gedrag. Door je gedachten om te buigen naar positieve en helpende gedachten, kun je je mindset verbeteren. Dit proces heet cognitive reframing.

Voorbeeld:

  • Niet-helpende gedachte: "Ik kan dit niet, het gaat mislukken."

  • Helpende gedachte: "Mijn lichaam maakt me klaar voor deze uitdaging."

Wanneer je deze gedachten ombuigt, veranderen je gevoelens van angst naar energie en motivatie. Dit leidt tot proactief gedrag en uiteindelijk tot betere prestaties.

Stap 3: Koppel je acties aan je waarden

Waarom doe je wat je doet? Wat drijft je? Door je gedachten en acties te verbinden met je kernwaarden, kun je je focus en motivatie behouden. Bijvoorbeeld, als groei en ontwikkeling belangrijk voor je zijn, herinner jezelf er dan aan dat elke uitdaging een kans is om te groeien.

Praktische tips voor een Winning Mindset

  1. Ademhalingstechnieken: Oefen dagelijks diepe ademhalingsoefeningen zoals box breathing (vier seconden inademen, vier seconden vasthouden, vier seconden uitademen, vier seconden vasthouden) om je stressniveau te verlagen.

  2. Beweging: Beweeg regelmatig. Fysieke activiteit helpt om stresshormonen te verlagen en feel-good endorfines te verhogen. Probeer ook tijd door te brengen in de natuur voor extra voordelen.

  3. Mindfulness en meditatie: Neem dagelijks een paar minuten om te mediteren en je gedachten te kalmeren. Focus op je ademhaling en observeer je gedachten zonder oordeel.

  4. Visualisatie: Gebruik je verbeelding om je een ontspannen plek voor te stellen. Sluit je ogen en visualiseer jezelf op een rustige plek zoals een strand of een bergtop.

  5. Positieve affirmaties: Herhaal krachtige zinnen zoals "Ik kan dit" of "Ik geloof in mezelf" om je zelfvertrouwen te vergroten en je mindset te verbeteren.

 

Wil jij een Winning Mindset voor minder stress en meer succes? Boek dan een sessie en ga aan de slag :)

Vorige
Vorige

5 tips om je team te motiveren

Volgende
Volgende

It’s all energy, baby