It’s all energy, baby

Werk en privé zijn geen twee losstaande werelden, maar zijn een en-en verhaal. Sommigen kiezen ervoor om werk en privé te integreren, waarbij beide naadloos in elkaar overvloeien. Anderen segmenteren liever, waarbij ze duidelijke grenzen trekken tussen werk en privé. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen, maar uiteindelijk komt het neer op één cruciale factor: energiemanagement.

In plaats van te streven naar een perfecte tijdverdeling tussen werk en privé, gaat het erom dat je voldoende energie uit beide aspecten van je leven haalt om optimaal te kunnen functioneren. Het is een kwestie van zorgen dat je energieniveau in de plus blijft. Er moet minstens even veel energie binnen komen als dat er buitengaat.

Elke keer dat je een lange vergadering hebt, een deadline nadert of zelfs een pittige workout doet, gaat er een stukje van je energie naar toe. En laten we eerlijk zijn, soms zijn er dingen die meer energie slurpen dan je zou willen. Denk aan dat ene werkproject dat eindeloos lijkt of die vriend die altijd negatieve vibes verspreidt.

Het is belangrijk om te herkennen wat jouw energievreters zijn. Als je weet wat je energie opslorpt, kun je beter inschatten hoe je je dag moet indelen. Misschien heb je na die intensieve ochtendvergadering een korte pauze nodig om even op adem te komen. Of misschien helpt het om na een drukke werkweek een weekend te plannen zonder verplichtingen.

Aan de andere kant heb je het opladen. Dat kan van alles zijn: van een ontspannen wandeling in de natuur, een koffiedate met een goede vriend of gewoon een paar uurtjes ongestoord lezen. Het komt erop neer dat je dingen doet waar je blij van wordt en die je energie geven.

Wees eerlijk tegen jezelf over hoeveel energie je hebt en hoe je die het beste kunt gebruiken. Misschien betekent dit dat je 's ochtends vroeg een moment van rust nodig hebt voordat je aan je dag begint, of dat je na een lange werkdag even moet sporten om je hoofd leeg te maken.

Het in kaart brengen van je energievreters (triggers) en energiegevers (glimmers) is een krachtige manier om je energieniveau te beheren en een betere balans te vinden tussen werk en privé. Door te begrijpen wat je energie kost en wat je energie geeft, kun je bewuste keuzes maken om je welzijn te verbeteren.

Stap 1: identificeer je energievreters (triggers)

Denk eens aan een typische (werk)dag. Welke situaties, taken en mensen kosten je energie? Schrijf alles op wat je als een energievreter ervaart. Dit kunnen taken zijn zoals lange vergaderingen, moeilijke gesprekken, e-mails beantwoorden, maar ook situaties zoals druk verkeer of lawaaiige omgevingen. Hoe specifieker je bent, hoe beter. Noteer bijvoorbeeld niet alleen "vergaderingen", maar ook "lange vergaderingen zonder duidelijke agenda" of "onverwachte telefoontjes".

Stap 2: Identificeer je energiegevers (glimmers)

Denk aan momenten waarop je je energiek en blij voelt. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een wandeling in de natuur, een goed boek, of tijd doorbrengen met vrienden. Noteer specifieke activiteiten en omstandigheden die je energie geven.

Stap 3: Analyseer en plan

Bekijk je lijstjes hierboven en zoek naar patronen. Welke energievreters kun je verminderen of vermijden? Welke energiegevers kun je vaker inplannen? Plan bewuste momenten in je dag of week om energiegevers te integreren en probeer een balans te vinden door energievreters af te wisselen met energiegevers. Heb je een drukke vergadering? Plan daarna een korte pauze met een activiteit die je energie geeft.

 

Samen je energiegevers- en nemers in kaart brengen? Boek een coachingsessie en ik help je graag verder.

Vorige
Vorige

Creëer een Winning Mindset

Volgende
Volgende

Integreren vs. segmenteren