De mythe van de 10.000 uren-regel

Je bent vast wel eens de "10.000 uren-regel" tegengekomen. Dit concept, populair gemaakt door Malcolm Gladwell in zijn boek Outliers, suggereert dat je ongeveer 10.000 uur moet oefenen om ergens expert in te worden. Helaas is dit een te simplistische weergave van de realiteit. Het ontbreekt aan een cruciaal element: de kwaliteit van wat je doet. Niet alle oefening is namelijk hetzelfde.

Wat is Deliberate Practice?

'Deliberate practice' is een systematische en doelgerichte manier van oefenen, waarbij je je bewust richt op het verbeteren van je prestaties op een bepaald gebied. In plaats van iets steeds maar opnieuw te doen zonder er echt bij na te denken, voer je een bepaalde actie of taak met veel aandacht uit en met het specifieke doel om er beter in te worden.

Dit idee werd in de vroege jaren '90 populair door de Zweedse psycholoog K. Anders Ericsson. Hij stelde vast dat het eenvoudig herhalen van bepaalde activiteiten niet voldoende is om er echt beter in te worden. Zonder gerichte inspanning en strategieën om te verbeteren, kun je uren verspillen zonder enige vooruitgang te boeken.

De Valkuil van automatisme

Naarmate we iets vaker doen, worden we er meer gedachteloos in. Denk maar aan hoe je je veters strikt of fietst: eerst moest je er zorgvuldig over nadenken, nu doe je het zonder erbij na te denken. Dit automatisme is handig in het dagelijks leven, maar niet echt als je ergens beter in wilt worden. We gaan dingen als vanzelfsprekend beschouwen, stellen minder vragen en doen wat we doen omdat we het altijd zo hebben gedaan. Hierdoor versterken we onze huidige gewoontes en manieren van werken, zonder echt beter te worden.

Om dus écht vooruitgang te boeken, moet je bewust stilstaan bij wat je doet. Hier zijn een paar stappen om deliberate practice toe te passen:

Tip 1: Stel specifieke, korte-termijndoelen

In plaats van een vaag doel zoals "beter worden in coderen", kies je voor iets specifieks als "de basis van recursie in Python leren".

Tip 2: Zorg voor volledige aandacht en concentratie

Verminder afleidingen en creëer een omgeving waar je je volledig kunt concentreren op de taak. Ga mindful aan de slag, niet 'mindless'. Sta even stil bij wat je gaat doen, waarom en hoe.

Tip 3: Zoek effectieve feedback

Dit kan van een coach, mentor, collega of zelfs van zelfevaluatie komen. Reflecteer op je prestaties en probeer meer te weten te komen over je sterke punten en waar je nog kunt verbeteren. Bonus tip: houd een journal bij waarin je na elke oefensessie 3 dingen noteert die je goed hebt gedaan, 2 zaken die je hebt geleerd en 1 iets dat je de komende 24u gaat doen om beter te worden.

Tip 4: Verlaat je comfortzone

Echt leren gebeurt buiten je comfortzone. Zoek naar taken die uitdagend genoeg zijn om je te pushen, maar niet zo moeilijk dat ze buiten bereik zijn.

Tip 5: Wees consistent

Dagelijkse of regelmatige oefensessies zijn effectiever dan sporadische lange sessies. Consistentie is de sleutel tot groei.

Deliberate practice is dus meer dan alleen maar uren maken; het gaat om de kwaliteit en doelgerichtheid van die uren. Door specifiek te oefenen, gericht op verbetering, en voortdurend feedback te zoeken, kun je je vaardigheden naar een hoger niveau tillen. Dit proces vereist geduld, consistentie en de bereidheid om je comfortzone te verlaten. De beloning is echter enorm. Je zult merken dat je sneller en effectiever groeit en beter presteert als je deze principes toepast.

 

Geïnspireerd door deze blog? Boek een coaching sessie en ontdek hoe ik je kan helpen :)

Vorige
Vorige

Waarom onvoltooide taken in je hoofd blijven hangen

Volgende
Volgende

Wat het écht betekent om een goede leider te zijn