Controleer je innerlijke saboteur

Je mindset is de manier waarop je denkt en naar de wereld kijkt en heeft een enorme invloed op hoe je met stress en uitdagingen omgaat. Een positieve mindset helpt je beter met stress om te gaan, terwijl een negatieve mindset (je innerlijke ‘saboteur’) je niet verder helpt en je juist meer onder druk zet.

Gelukkig kun je je mindset aanpassen met de 5-G theorie en de principes van ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Hier leggen we het eenvoudig uit met enkele voorbeelden:

  • Gebeurtenis: Je moet een belangrijke presentatie geven voor je investeerders.

  • Gedachten: "Ik kan dit niet, het gaat mislukken, ze gaan denken dat ik dom ben."

  • Gevoelens: Angst, twijfel, onzekerheid, stress.

  • Gedrag: Vermijdingsgedrag, zoals uitstellen.

  • Gevolgen: Meer stress en angst, slechte voorbereiding.

Om dit patroon te doorbreken, begin je met acceptatie. Erken dat je gestrest bent: "Oké, ik voel me gestrest en dat is normaal." Dit is de basis van ACT: accepteer je gevoelens zonder oordeel.

Nu komt cognitive reframing in actie. Buig je gedachten om naar helpende gedachten. Zeg in plaats van "Ik ben gestrest voor deze presentatie," "Mijn lichaam maakt me klaar voor deze uitdaging."

Door je gedachten te veranderen, verander je de andere G’s ook: je gevoelens, gedrag en de gevolgen zijn anders zijn. Je gevoelens worden opwinding en motivatie, en je gedrag wordt proactief in plaats van vermijdend. Dit leidt tot betere prestaties en minder stress.

Om dit extra krachtig te maken kan je dit koppelen aan je waarden. Waarom geef je deze presentatie? Misschien is het omdat groei en ontwikkeling belangrijk voor je zijn. Door je gedachten aan te passen en je te richten op je waarden, kun je je stressniveau effectief verlagen.

Een ander voorbeeld:

  • Gebeurtenis: Je staat op het punt om deel te nemen aan een belangrijke wedstrijd.

  • Gedachten: "Ik ben niet goed genoeg, ik ga falen, iedereen zal teleurgesteld zijn."

  • Gevoelens: Angst, twijfel, onzekerheid, stress.

  • Gedrag: Minder focus.

  • Gevolgen: Meer kans op fouten en verloren energie.

Begin opnieuw met acceptatie. Erken je stress: "Ik voel me gestrest en dat is normaal." Buig je gedachten om naar helpende gedachten. Zeg in plaats van "Ik ben gestrest voor deze wedstrijd," "Mijn lichaam maakt me klaar voor deze uitdaging." Door je gedachten te veranderen, verander je je gevoelens en gedrag direct. Je gevoelens veranderen naar opwinding en motivatie, en je gedrag wordt proactief, zoals intensievere training en betere focus. Dit leidt tot betere prestaties en minder stress.

Verbind dit met je waarden. Waarom doe je mee aan deze wedstrijd? Misschien omdat competitie en zelfverbetering belangrijk voor je zijn. Door je gedachten aan te passen en je te richten op je waarden, kun je je stressniveau effectief verlagen.

Deze kleine aanpassingen maken een groot verschil in hoe je presteert, hoe je je voelt en de resultaten die volgen. Belangrijk is dat je dit regelmatig oefent in niet-stressvolle situaties, zodat je deze skill helemaal onder de knie hebt wanneer het ertoe doet.

 

Denk je dat coaching iets voor jou is? Plan een sessie en ontdek de voordelen van persoonlijke begeleiding.

Vorige
Vorige

Twee strategieën om met stress om te gaan