Twee strategieën om met stress om te gaan

In de strijd tegen stress kun je twee hoofdstrategieën toepassen: je geest gebruiken om je lichaam te kalmeren (mind to body) en je lichaam gebruiken om je geest te ontspannen (body to mind). Hier zijn enkele praktische hacks voor beide benaderingen.

Body to Mind: Fysieke Hacks

Beweging en Natuur Beweging is een van de beste manieren om stress te verminderen. Of je nu gaat wandelen, fietsen, lopen of aan yoga doet, het helpt allemaal om stresshormonen te verlagen en endorfines te verhogen. Tijd doorbrengen in de natuur biedt extra voordelen: frisse lucht, vogelgeluiden en natuurschoon verlagen je cortisol niveau en stimuleren je parasympathisch zenuwstelsel, wat zorgt voor rust en herstel.

Ademhaling Diepe ademhalingsoefeningen, zoals box breathing (vier seconden inademen, vier seconden vasthouden, vier seconden uitademen, vier seconden vasthouden) en de 4-7-8 methode (vier seconden inademen, zeven seconden vasthouden, acht seconden uitademen), activeren je parasympathisch zenuwstelsel. Dit verlaagt je hartslag en bloeddruk, en brengt je in een staat van ontspanning. Oefen regelmatig om deze technieken effectief in te zetten tijdens stressvolle momenten.

Progressieve Relaxatie Als ademhalingsoefeningen niet voor jou werken, probeer dan progressieve relaxatie: span een spiergroep aan, houd vast, en laat dan los. Dit helpt je om beter te voelen wat spanning en ontspanning is, waardoor je beter met stress kunt omgaan.

Mind to Body: Mentale Hacks

Mindset Je mindset bepaalt hoe je met stress omgaat. Een positieve mindset helpt je beter te presteren. Gebruik de 5-G theorie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) om je gedachten om te buigen van negatief naar positief. Bijvoorbeeld, in plaats van te denken "Ik ben gestrest voor deze presentatie", zeg je "Mijn lichaam maakt me klaar voor deze uitdaging." Dit verandert je gevoelens en gedrag en helpt je beter te presteren.

Mindfulness Mindfulness helpt je om in het moment te blijven en je gedachten zonder oordeel te observeren. Door je aandacht te richten op je ademhaling of een enkelvoudige focus, leer je je geest te kalmeren en los te komen van de constante stroom van gedachten. Mediteer dagelijks een paar minuten om deze techniek te oefenen.

Visualisatie is een techniek waarbij je de kracht van verbeelding gebruikt om je hersenen in de val te lokken. Die kennen namelijk het verschil niet tussen iets dat ingebeeld is of iets dat echt gebeurd is. Door je bijvoorbeeld een rustige plek voor te stellen, zoals een strand of een bergtop, kun je dezelfde fysieke ontspanning ervaren als wanneer je daar daadwerkelijk zou zijn. Probeer zoveel mogelijk details toe te voegen: het geluid van de golven, de warmte van de zon, de structuur van het deken op jou of de grond onder je voeten. Blijf een paar minuten in deze mentale plek om je geest en lichaam tot rust te brengen.

Positieve affirmaties en mantra’s zijn korte, krachtige zinnen die je herhaaldelijk tegen jezelf zegt om je geest te kalmeren en je zelfvertrouwen te vergroten. Door regelmatig positieve uitspraken te herhalen, programmeer je je geest om deze gedachten te geloven en te internaliseren. Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en een positievere mindset te ontwikkelen. Kies een positieve affirmatie die resoneert met jou, zoals "Ik kan dit" of "Ik geloof in mijzelf". Herhaal deze affirmatie meerdere keren per dag, vooral op momenten dat je je gestrest voelt. Je kunt ook een persoonlijke mantra creëren die je helpt om gefocust en kalm te blijven.

Relativeren Het is belangrijk om situaties te relativeren. Vraag jezelf af: "Is dit echt het einde van de wereld?" of “Wat is het ergste dat kan gebeuren?”. Vaak zul je merken dat het antwoord nee is, of dat het ergste scenario niet zo erg is als je denkt.

Door deze hacks toe te passen, kun je zowel je lichaam als je geest gebruiken om stress te verminderen en beter te presteren. Het is vooral belangrijk om verschillende technieken uit te proberen en te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

 

Denk je dat coaching iets voor jou is? Plan een sessie en ontdek de voordelen van persoonlijke begeleiding.

Vorige
Vorige

Mentale leeuwen temmen

Volgende
Volgende

Controleer je innerlijke saboteur