Balans is een werkwoord

Balans - een zelfstandig naamwoord dat lijkt te suggereren dat het iets statisch is, iets dat je kan bereiken en vasthouden.

Nochtans, elke keer dat ik eindelijk denk dat ik “de balans” gevonden heb, ben ik ‘m zo weer kwijt.

Balans is daarom eigenlijk meer een werkwoord, een actie; iets dat je doet. En niet zomaar een toestand die je voor eens en altijd bereikt (dat zou wel handig zijn, hé?).

Het is een voortdurend proces van afwegen, aanpassen en herkalibreren. Balans vinden in het leven - of dat nu gaat om relaties, werk, gezondheid of wat dan ook - is een actie die eigenlijk nooit echt ‘af’ is.

Het leven verandert constant, net zoals onze behoeften en wensen. Wat vandaag belangrijk is, kan morgen anders zijn. Wat we nu willen, kan binnenkort irrelevant zijn. 

Net als geluk, is balans zoals zand dat door je vingers glipt hoe harder je probeert het vast te houden. In plaats van krampachtig te zoeken naar balans, is het vaak effectiever wanneer we leren genieten van de zoektocht naar, en het actief werken aan, balans. It’s the journey that counts.

Balans creëren hoeft geen stressvolle onderneming te zijn, maar net een leuk avontuur waarbij je steeds opnieuw groeit en ontdekt wat je nu nodig hebt, wilt en kunt geven op dit moment.

Balans creëren betekent dat je continu actief betrokken bent bij het proces. Je moet bewust keuzes maken over hoe je je tijd en energie verdeelt, rekening houdend met veranderende omstandigheden en prioriteiten. Het is niet iets dat je eenmaal instelt en dan vergeet; het vereist constante aandacht en bijstelling. 

Want net zoals je nooit echt klaar bent met leren, ben je nooit echt klaar met balanceren. Elke nieuwe dag kan nieuwe uitdagingen met zich meebrengen die vereisen dat je jouw persoonlijke 'balansstrategie' herziet. 

Mijn tips om stand te houden wanneer het drukker wordt?

Let op je taalgebruik (ja, dat telt ook voor dat interne stemmetje). Wees je bewust van wat er komt en bereid je voor (zonder jezelf op voorhand al te overladen met het idee dat het ‘druk druk druk’ zal zijn, want dan manifesteer je gewoon al chaos en stress). Let dus op de woorden die je gebruikt wanneer mensen je vragen hoe het gaat: zeg je dat het druk is alsof je amper nog overzicht hebt, of klink je enthousiast en ready to face the challenge?

Anticipeer en plan vooruit. Door rust in te plannen rondom drukke periodes creëer je ademruimte voor jezelf. Het is als een soort ‘buffer’ zodat je energie kan tanken voor je eraan begint en weer kan opladen erna (reality check: eigenlijk zijn we op dat vlak niet anders dan een elektrische auto die moet opladen voor en na een lange rit).

Kies bewust ook enkele kernelementen om je op te focussen—voldoende slaap, gezonde voeding—en wees voorbereid op chaos zonder jezelf te verliezen. Wat is het eerste dat je laat vallen wanneer het hectisch wordt? Identificeer deze elementen en probeer vooral die te blijven doen, wat deze voor jou ook mogen zijn. Door op een paar zaken te focussen waarvan je wéét dat ze jou helpen (maar dat je ze als eerste laat vallen in de chaos van de drukte) help je jezelf overeind houden.

En onthoud: als je op een dag maar 40% kunt geven, maar je geeft die 40%, dan geef je eigenlijk 100%. Wees niet te streng voor jezelf en probeer niet altijd álles te fixen.

Want voor je het weet, ebt de chaos weer weg en keert alles weer tot rust. 

Belangrijk: als je dit tenminste ook toelaat.

Want vaak vullen we deze lege ruimte meteen weer met ‘meer’. Plan dus bewust rustmomenten in en geef jezelf de kans ook écht te herstellen. Leer opnieuw eens wat niets doen. Laat je telefoon eens achterwegen en ga eens op een Silent Walk. 

Balans, dat is een levenslang proces, iets dat je steeds opnieuw en opnieuw moet ontdekken en aanpassen. Ontdek het plezier in het steeds heruitvinden van wat balans voor jou op dit moment betekent. Creëer een gevoel van flow waarbij je door de juiste zelfzorg kan blijven doen wat je graag doet, ook wanneer het druk is. Plan op basis van je zelfkennis zodat je voor jezelf blijft zorgen. Anticipeer. Gebruik positief taalgebruik. Focus op de belangrijkste zaken die je overeind houden; en weet dat je dit alles nog oneindig keer opnieuw zal doen.

 

Geïnspireerd door deze blog? Laten we samen een plan maken. Boek een coaching sessie en ontdek hoe ik je kan helpen!

Vorige
Vorige

Helpende en niet-helpende gedachten

Volgende
Volgende

Mentale leeuwen temmen