Mentale leeuwen temmen

De moderne samenleving legt een enorme druk op ons. We willen alles: een succesvolle carrière, een sociaal leven, tijd voor hobby's en een goede gezondheid. En al zeker als ondernemer of (top)sporter streef je naar het hoogst haalbare. Dit streven kan echter ook leiden tot overbelasting, chronische stress en burn-out. Hoe kun je als ondernemer of sporter omgaan met stress en toch optimaal blijven presteren?

“We are overworked and overstressed, constantly dissatisfied, and reaching for a bar that keeps rising higher and higher.” – Celeste Headlee

Onze voorouders hadden als jagers en verzamelaars een heel andere manier van leven. Stress was toen een handige tool om te overleven. Als er plotseling een leeuw opdook, schoot je lichaam in een stressmodus: adrenaline en cortisol pompten door je aderen, je hart ging sneller kloppen, en je spieren stonden strak gespannen, klaar om te vechten of te vluchten.

Fast forward naar het heden. We hoeven gelukkig niet meer bang te zijn voor leeuwen, maar onze moderne samenleving zit vol met nieuwe stressfactoren. Deadlines, sociale media, e-mails en meetings, financiële zorgen – het zijn allemaal dingen die ons stress bezorgen. Ons brein reageert nog steeds op deze stressoren alsof het leeuwen zijn. Hetzelfde biologische systeem dat ons vroeger hielp overleven, schiet nu in actie bij een volle inbox of een naderende presentatie.

Mentale leeuwen

Een groot deel van de stress die we ervaren, komt voort uit onze interpretatie van prikkels die objectief niet bedreigend zijn. Deze mentale leeuwen, zoals we ze kunnen noemen, zorgen ervoor dat we op dezelfde manier reageren als op echt gevaar. Neutrale situaties, zoals een kritische opmerking van een collega of het missen van een deadline, interpreteren we als een bedreiging, waardoor we onnodige stress ervaren.

Ons brein is dus een beetje een dramaqueen. Het maakt geen onderscheid tussen levensbedreigende gevaren en dagelijkse frustraties. Bovendien heeft ons brein moeite met het verwerken van de constante stroom van informatie en prikkels die we dagelijks te verwerken krijgen. We zijn niet geëvolueerd om continu online en bereikbaar te zijn. Al die meldingen zorgen ervoor dat ons brein constant aan staat, wat resulteert in chronische stress.

Maar er is ook goed nieuws: stress hoeft niet altijd de slechterik te zijn. Stress is eigenlijk niets meer dan hoe je lichaam reageert op prikkels die actie van je vragen. Vervolgens ga je die reactie interpreteren tot gedachten en gevoelens, en het is die interpretatie die bepaalt hoe je uiteindelijk gaat reageren. Het is dus niet zozeer de stress zelf die het verschil maakt, maar hoe jij het ervaart en interpreteert.

Met de juiste tools en tips kun je stress leren herkennen en effectief managen, zodat je het in je voordeel kan gebruiken wanneer nodig. Met zelfinzicht, oefenen en bijsturen kom je al een heel eind. Stel je voor dat stressmanagement een soort persoonlijke gereedschapskist is. Je vult deze kist met allerlei handige tools, van ademhalingsoefeningen tot meditatie, van sporten tot goede gesprekken met vrienden. En onthoud: dit werk is nooit af. Het is een voortdurende cyclus van reflectie en aanpassen.

Enkele tips:

  1. Beweging en natuur: Beweging helpt om stresshormonen te verminderen en endorfines te verhogen. Wandelen in de natuur heeft een extra kalmerend effect op lichaam en geest.

  2. Ademhalingsoefeningen: Technieken zoals box breathing (4-4-4-4) en de 4-7-8 methode kunnen je helpen om te kalmeren en je stressniveau te verlagen.

  3. Mindset en Cognitive Reframing: Je mindset heeft een enorme invloed op hoe je stress ervaart. Door je gedachten te herformuleren naar positieve en helpende gedachten, kun je je stressreactie beheersen.

  4. Mindfulness en visualisatie: Mindfulness helpt je om in het moment te blijven en je gedachten zonder oordeel te observeren. Visualisatie kan je helpen om je geest te kalmeren door je een rustige plek voor te stellen.

 

Klaar om je mentale leeuwen te temmen? Plan een coaching sessie en laten we samen aan de slag gaan.

Vorige
Vorige

Balans is een werkwoord

Volgende
Volgende

Twee strategieën om met stress om te gaan