Het geheim achter succesvolle teams

Waarom zijn sommige teams zo succesvol en anderen niet? Denk aan succesvolle sportteams zoals Bayern München of innovatieve bedrijven zoals Netflix. Wat doen zij anders? Het heeft alles te maken met twee soorten cohesie (taak- en sociale cohesie) en de mate waarin iedereen dezelfde mental models heeft. Say what?

Laten we beginnen bij het begin:

Taakcohesie

Taakcohesie gaat over het gezamenlijke doel dat een team heeft. Iedereen is gefocust op hetzelfde doel en werkt daar samen naartoe. Dit soort cohesie zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit als het gaat om wat er gedaan moet worden.

Waarom is het belangrijk? Teams die goed samenwerken en dezelfde doelen nastreven, bereiken vaker hun doelen en presteren beter. Uit onderzoek blijkt (in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt) dat taakcohesie een grotere invloed heeft op de prestaties van een team dan de typische ‘sociale cohesie’.

Sociale cohesie

Sociale cohesie gaat over de onderlinge relaties binnen een team. Het draait om hoe goed mensen met elkaar overeenkomen en of zich goed voelen in de groep.

Waarom is het belangrijk? Een goede sfeer in het team draagt bij aan de motivatie van de teamleden. Mensen zijn gelukkiger en werken liever samen als ze het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een fijne groep.

Als we aan sterke teams denken, denken we vaak meteen aan sociale cohesie. We denken dat iedereen vrienden moet zijn en dat een goede sfeer het belangrijkst is. Maar dat is niet helemaal waar. Natuurlijk is een leuke sfeer belangrijk, maar taakcohesie is eigenlijk nog belangrijker. Als iedereen weet wat er gedaan moet worden en hoe we dat samen doen, werkt het team veel beter en efficiënter.

Te veel sociale cohesie kan zelfs problemen geven. Als teamleden te veel bezig zijn met vriendelijk te zijn, durven ze elkaar misschien niet meer aan te spreken op fouten. Ze geven minder snel feedback omdat ze bang zijn de relatie te verpesten. Dit kan de kwaliteit van het werk en de prestaties van het team juist schaden.

Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden, waarbij zowel taak- als sociale cohesie in evenwicht zijn.

Cohesie begint bij Team Mental Models

Hoe kan je de twee soorten cohesie in je team nu versterken? Het begint bij de gezamenlijke kennis en verwachtingen die je team heeft. Dat noemen we ook wel Team Mental Models. Er zijn drie soorten kennis die daarbij komen kijken:

  1. Declaratieve kennis: Dit is simpelweg weten wat je moet doen. Je weet precies wat je taken zijn en wat er van je verwacht wordt. Iedereen in het team is op de hoogte van zijn of haar rol.

  2. Procedurele kennis: Dit is weten hoe je die taken moet uitvoeren. Dus, niet alleen weten wat je moet doen, maar ook precies hoe je dat moet aanpakken.

  3. Strategische kennis: Dit is het grotere geheel en het gameplan. Je hebt niet alleen je individuele taken en weet hoe je ze moet doen, maar je begrijpt ook hoe alles in elkaar past en wat de langetermijndoelen zijn.

Tips om de cohesie in je team te versterken

  1. Stel duidelijke doelen: zorg ervoor dat iedereen in het team weet wat de doelen zijn en wat er van hen verwacht wordt. Dit helpt bij het opbouwen van taakcohesie.

  2. Communiceer regelmatig: hou iedereen op de hoogte van de voortgang en eventuele veranderingen. Goede communicatie voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn blijft.

  3. Bouw aan relaties: organiseer teambuildings of informele bijeenkomsten om de onderlinge band te versterken. Een goede sfeer zorgt voor meer sociale cohesie.

  4. Werk samen aan problemen: betrek het hele team bij het oplossen van problemen. Dit bevordert zowel taak- als sociale cohesie, omdat iedereen het gevoel heeft bij te dragen.

Dus, als je team zowel taakcohesie (weten wat en hoe te doen) als sociale cohesie (goed met elkaar kunnen opschieten) heeft, dan heb je een Winning Team.

 

Wil jij ook een Winning Team? Boek een coaching sessie en ontdek wat je allemaal kunt bereiken met de juiste begeleiding.

Vorige
Vorige

Van droom naar realiteit

Volgende
Volgende

Wat is een Winning Mindset?