Van droom naar realiteit

Heb jij een grote droom en vraag je je soms af hoe je dit ooit gaat bereiken? Misschien wil je een marathon lopen, een bedrijf starten, of die felbegeerde promotie binnenhalen. Het geheim zit ‘m in het ‘reverse engineeren’ van je droom en het stellen van de juiste doelen.

Begin with the end in mind

Reverse engineering klinkt misschien technisch, maar het is eigenlijk heel simpel. Het betekent dat je begint met je einddoel en stap voor stap terugwerkt naar het beginpunt. Stel je voor dat je een marathon wilt lopen. Het einddoel is dus 42 kilometer lopen binnen een bepaalde tijd. Maar hoe kom je daar?

  1. Begin met je resultaatdoel: Wat wil je bereiken? Wil je de marathon gewoon uitlopen? Of wil je een bepaalde tijd halen? Welke tijd? Wil je de marathon winnen?

  2. Identificeer de taakdoelen: Welke concrete stappen moet je zetten? Bijvoorbeeld: een trainingsschema opstellen, je voeding aanpassen en rustdagen inplannen.

  3. Bepaal je procesdoelen: Hoe ga je die taken uitvoeren? Misschien betekent dit dat je elke week minstens 5 uur gaat trainen en specifieke krachtoefeningen doet om je spieren te versterken en beschermen.

Resultaatdoelen zijn de uiteindelijke uitkomsten die je wilt bereiken. Dit zijn de grote dromen en einddoelen. Ze geven je een duidelijk eindpunt en houden je gemotiveerd. Maar zonder de juiste taak- en procesdoelen kunnen ze overweldigend zijn.

Taakdoelen zijn de specifieke acties die je moet ondernemen. Het zijn je dagelijkse of wekelijkse taken die je dichter bij je einddoel brengen. Denk aan een checklist die je kunt afvinken. Voor onze marathonloper zouden taakdoelen kunnen zijn: elke week 10% meer kilometers lopen, nieuwe hardloopschoenen kopen en je inschrijven voor een paar oefenwedstrijden. Taakdoelen zorgen voor structuur en maken grote doelen behapbaar. Ze geven je een duidelijk pad richting je droom en houden je gemotiveerd omdat je continu kleine successen boekt.

Procesdoelen zijn gericht op hoe je die taakdoelen gaat bereiken. Het zijn de gewoontes en methoden die je gebruikt om je taken uit te voeren. Voor het lopen van een marathon zouden dit procesdoelen kunnen zijn: elke ochtend trainen voordat je dag begint, je hartslag monitoren tijdens het lopen en ervoor zorgen dat je goed herstelt na elke training. Procesdoelen helpen je om je skills en gewoontes te verbeteren.

Je hebt alle drie nodig

Met het combineren van taak-, proces- en resultaatdoelen heb je het meeste kans op succes. Of je nu een groot persoonlijk doel hebt, een professioneel project, of iets daartussenin, het stellen van taak-, proces- en resultaatdoelen helpt je om georganiseerd, gemotiveerd en succesvol te zijn.

Begin met het einde in gedachten, werk terug naar het heden en stel duidelijke doelen voor elke stap. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken met een gestructureerde aanpak. Dus, zet je doelen op papier, maak een plan en ga ervoor! Je dromen zijn dichterbij dan je denkt :) 

 

Klaar om je dromen om te zetten in realiteit? Boek een coaching sessie en ontdek wat je allemaal kunt bereiken met de juiste begeleiding.

Vorige
Vorige

Zelfvertrouwen is de basis voor succes, maar hoe krijg je het?

Volgende
Volgende

Het geheim achter succesvolle teams