Wat is een Winning Mindset?

Stress, verschillende prioriteiten en een gebrek aan focus kunnen het lastig maken om het maximale uit jezelf te halen. Maar wat als je deze uitdagingen zou kunnen omzetten in voordelen? Met een Winning Mindset kun je stress in je voordeel gebruiken, een gezondere work-life balans creëren en met passie en energie je doelen bereiken

Wat is een Winning Mindset?

Een Winning Mindset is de mentale houding die je helpt om onder alle omstandigheden je beste prestaties te leveren. Het gaat niet alleen om positief denken, maar om een combinatie van:

  1. Zelfvertrouwen

  2. Doelgerichtheid

  3. Stressmanagement

  4. Veerkracht

Zelfvertrouwen: de basis van succes

Zelfvertrouwen is het geloof in je eigen capaciteiten om specifieke taken succesvol uit te voeren (ook wel ‘zelfeffectiviteit’ genoemd). Het betekent dat je vertrouwen hebt in je kennis, vaardigheden en beslissingen, en dat je met een positieve houding uitdagingen aangaat.

Tips voor meer zelfvertrouwen:

  • Visualiseer je successen zo helder en duidelijk mogelijk. Je hersenen maken geen onderscheid tussen ‘echt’ en ‘ingebeeld’ en je zal dus het gevoel creëren dat je écht succesvol bent.

  • Herinner jezelf aan eerdere prestaties. Bonus tip: schrijf al je kleine en grote successen op in een successenboek of ‘brag folder’, zodat je hier makkelijk door kan bladeren.

Doelgerichtheid: richting en focus

Zonder duidelijke doelen weet je niet waar je naartoe werkt. Doelen geven je richting, helpen je je voortgang te volgen en zorgen voor motivatie. Er zijn verschillende soorten doelen die je kunt stellen: taak-, proces- en resultaatdoelen. Taakdoelen richten zich op specifieke taken die je moet voltooien, procesdoelen draaien om de stappen en methoden die je gebruikt om je doelen te bereiken, en resultaatdoelen zijn gericht op de uiteindelijke uitkomst die je wilt behalen. Elk type doel heeft zijn eigen voordelen en vooral de combinatie van al deze doelen is krachtig.

Tips om goede doelen te stellen:

  • Begin met het stellen van een resultaatdoel dat je wilt bereiken, bijvoorbeeld "omzet dit jaar met 20% verhogen." Breek dit vervolgens op in specifieke taakdoelen, zoals "10 nieuwe klanten per maand werven" en "wekelijks netwerkbijeenkomsten bijwonen." Stel dan je procesdoelen, die je helpen om de manier waarop je werkt te verbeteren. Bijvoorbeeld: "Elke dag een uur besteden aan klantonderzoek" of "elke week feedback vragen van collega's om mijn verkooptechnieken te verbeteren."

  • SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) zijn een populaire manier om deze doelen effectief te stellen. Door je doelen specifiek en meetbaar te maken, kun je beter je voortgang bijhouden en successen vieren.

Stressmanagement: van vijand naar bondgenoot

Stress kan soms verlammend werken, maar je kunt leren het in je voordeel te gebruiken. Met goed stressmanagement kun je kalm en gefocust blijven, zelfs als je onder druk staat. 

De Yerkes-Dodson-wet, ook bekend als de omgekeerde U-theorie, laat zien dat er een optimaal stressniveau is waarop je het beste presteert: te weinig stress leidt tot verveling en te veel stress tot burn-out.

Door je bewust te zijn van je stressniveau en technieken toe te passen om dit te beheren kun je stress in je voordeel gebruiken.

Tips om stress in je voordeel te gebruiken:

  • Om stress om te buigen naar iets positiefs, begin je met het herkennen en accepteren van je niet-helpende gedachten, zoals "Ik kan dit niet aan." Door deze gedachten te erkennen zonder er tegen te vechten, verminder je hun impact. Herformuleer ze vervolgens naar iets positiefs, bijvoorbeeld "Dit is een uitdaging, maar ik heb de skills en kennis om het aan te pakken."

  • Neem regelmatige pauzes en plan ontspanningstijd. Werk in blokken van 90 minuten en neem daarna een korte pauze van 10-15 minuten om te ontspannen. Reserveer ook elke dag tijd voor activiteiten die je helpen te ontspannen, zoals wandelen, lezen, mediteren of hobby's.

Veerkracht: herstellen van tegenslag

Veerkracht is het vermogen om snel te herstellen van tegenslagen en door te gaan. Het helpt je om niet ontmoedigd te raken door fouten of mislukkingen, maar in plaats daarvan verder te gaan en te blijven proberen. Dit concept komt uit de positieve psychologie en wordt vaak gekoppeld aan de "growth mindset" van Carol Dweck. Een growth mindset houdt in dat je gelooft dat je vaardigheden en intelligentie kunnen groeien door inzet en leren.

Tips voor meer veerkracht:

  • Wanneer je een fout maakt, schrijf op wat er misging en wat je ervan kunt leren. Vraag jezelf af: "Wat kan ik de volgende keer anders doen?" Stel je hebt een presentatie gegeven die niet goed ging. Schrijf op wat er fout ging, zoals onvoldoende voorbereiding of te veel zenuwen en bedenk concrete stappen om dit de volgende keer te verbeteren, zoals meer oefenen of ontspanningstechnieken gebruiken.

  • Omring jezelf met mensen die je steunen en aanmoedigen. Dit kunnen vrienden, familie of collega's zijn. Praat met hen over je tegenslagen en successen. Een sterk netwerk helpt je om snel weer op te staan na een tegenslag.

Een Winning Mindset bestaat uit zelfvertrouwen, doelgerichtheid, stressmanagement en veerkracht. Door deze mentale skills te ontwikkelen, kun je stress omzetten in kracht, je doelen bereiken en jezelf steeds weer overtreffen. Of je nu een ondernemer bent die zijn bedrijf wil laten groeien of een sporter die zijn persoonlijke record wil breken, een Winning Mindset is jouw sleutel tot succes.

Wil jij ook een Winning Mindset? Boek een coaching sessie en ontdek wat je allemaal kunt bereiken met de juiste begeleiding.

Vorige
Vorige

Het geheim achter succesvolle teams

Volgende
Volgende

Delegeren, steunen, sturen of coachen?