Integreren vs. segmenteren

Work-life balans is niet zomaar een scheiding tussen werk en privé. Het is meer een en-en-verhaal, waar je werk een deel van je leven is en je leven een deel van je werk. Ze beïnvloeden elkaar continu, en dat is helemaal oké. Maar hoe ga je hier nu best mee om?

Je hebt eigenlijk twee opties: je kunt werk en privé helemaal in elkaar laten overvloeien (integreren) of ze juist zo veel mogelijk gescheiden houden (segmenteren).

Hoe je het ook aanpakt, het gaat erom dat je een manier vindt die voor jou werkt. De kunst is om een ritme te vinden waarbij je je niet constant opgejaagd voelt, maar juist geniet van zowel je werk als je vrije tijd.

Integrators zijn mensen die werk en privéleven naadloos met elkaar verbinden. Ze vinden het niet erg om tijdens het werk een persoonlijke telefoontje te beantwoorden of om ’s avonds vanuit huis nog wat werk te doen. Voor hen vloeien de twee werelden in elkaar over en wisselen ze gemakkelijk tussen werk- en privé taken.

Segmentators daarentegen houden werk en privé leven strikt gescheiden. Ze hebben duidelijke grenzen: werk is werk en thuis is thuis. Als de werkdag voorbij is, laten ze werkgerelateerde zaken op kantoor en richten ze zich volledig op hun privéleven.

Of je nu een integrator of segmentator bent, het belangrijkste is dat je bewust bent van je stijl en weet hoe je hiermee om moet gaan. Door zelfinzicht en aanpassingen in je dagelijkse routine kun je jouw leven vormgeven naargelang wat voor jou werkt. 

Ben jij een integrator of een segmentator?

Stel je voor: je bent op een feestje en je telefoon gaat. Een integrator zal waarschijnlijk even opnemen, een werkgerelateerd gesprek voeren en daarna teruggaan naar het feest. Een segmentator daarentegen zal het gesprek negeren of de telefoon zelfs helemaal niet bij zich hebben. Op het werk kan een integrator tijdens een pauze persoonlijke boodschappen doen of hun sociale media checken. Een segmentator zal tijdens werktijd geen persoonlijke taken doen en probeert werkgerelateerde taken buiten werktijd te vermijden.

Weten of je een integrator of segmentator bent, kan je helpen om effectiever met je tijd en energie om te gaan. Het kan je inzicht geven in waarom je op een bepaalde manier reageert op werkdruk en hoe je werk en privéleven beter kunt vormgeven.

De volgende vragen kunnen jou daarbij helpen:

  • Neem ik werk mee naar huis?

  • Kan ik me thuis echt ontspannen of denk ik vaak aan werk?

  • Hoe voel ik me als ik werkgerelateerde zaken buiten werktijd doe, of niet-werkgerelateerde zaken binnen mijn werkuren?

 

Wil jij een betere balans creëren tussen work & life? Boek een coachingsessie en we gaan we samen aan de slag!

Vorige
Vorige

It’s all energy, baby

Volgende
Volgende

Helpende en niet-helpende gedachten