Minder doen, meer bereiken

Stel je voor dat je minder doet, maar beter en met meer voldoening. Dat is het idee achter Slow Productivity, een concept van Cal Newport. 

Slow Productivity draait om het verminderen van je werkdruk door minder taken te doen, maar met meer focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Onze hersenen functioneren beter wanneer we ons niet haasten, geen druk voelen en zonder stress of angst werken. Dit betekent niet dat je minder ambitieus bent; integendeel, het stelt je in staat om op een duurzamere manier topprestaties te leveren.

Cal Newport introduceert Slow Productivity als een rustiger alternatief voor de drukke werkstijl die we gewend zijn. In plaats van zoveel mogelijk taken snel af te ronden, draait Slow Productivity om werken in een natuurlijk tempo, met focus op belangrijk werk en duurzame resultaten zonder stress.

Het idee is om routine taken automatisch te plannen, tijd vrij te maken voor directe communicatie, projecten goed te beheren en duidelijke verwachtingen te stellen bij nieuwe taken. Met deze aanpak bereik je betere resultaten zonder uitgeput te raken en haal je meer voldoening en plezier uit je werk. Klinkt veelbelovend, toch?

Hier zijn enkele praktische tips en hacks om Slow Productivity in je dagelijkse leven te integreren:

Hack 1: Plan terugkerende taken automatisch

Veel van je to do’s keren regelmatig terug, zoals het beantwoorden van e-mails, het in orde brengen van je boekhouding of het voorbereiden van je workouts. Door deze taken op vaste momenten, dagen en zelfs locaties te plannen, maak je er proactief tijd voor vrij. Dit helpt je hersenen om sterke connecties te maken tussen een bepaald moment en een bepaalde taak, waardoor de uitvoering vlotter verloopt.

Bonus Hack: Voeg een klein ritueel toe. Zet bijvoorbeeld je hoofdtelefoon op als je je wilt focussen of haal een kop koffie voordat je aan je e-mails begint. Dit helpt je hersenen te signaleren dat het tijd is voor een bepaalde taak.

Hack 2: Maak ruimte voor synchrone communicatie

E-mails en Slack-berichten kunnen je voortdurend uit je concentratie halen. Plan daarom 'office hours' in, gestructureerde sessies waarin je vragen en thema's met collega's kunt bespreken. Verwijs mensen bij elk bericht naar deze office hours voor niet-dringende zaken. Dit vermindert afleiding en helpt je gefocust te blijven.

Hack 3: Creëer een ‘holding tank’

Houd een overzicht bij van alle projecten waaraan je werkt en verdeel ze in twee kolommen: een 'holding tank' en 'active'. Nieuwe aanvragen gaan altijd in de 'holding tank'. Zorg ervoor dat je maximaal drie actieve projecten tegelijkertijd hebt. Verdeel je tijd over deze projecten en voeg pas een nieuw project toe als je een vorig hebt afgerond.

Hack 4: Start een intake procedure

Wanneer je een nieuw project aan je 'holding tank' toevoegt, informeer de aanvrager dan over wat ze kunnen verwachten. Stuur een bevestigingsbericht waarin je:

  1. Het project formeel bevestigt.

  2. Eventuele aanvullende details opvraagt die je nodig hebt voordat je kunt beginnen.

  3. Het aantal lopende projecten vermeldt en een schatting geeft van wanneer je het nieuwe werk kunt voltooien.

Slow Productivity helpt je niet alleen om stress te verminderen, maar ook om meer voldoening en betere resultaten te behalen. Door bewust te plannen, gefocust te blijven en je werkdruk te beheersen, kun je je doelen bereiken zonder uitgeput te raken.

 

Wil jij ook minder doen en meer bereiken? Boek een coaching sessie en ontdek hoe ik je daarbij kan helpen.

Vorige
Vorige

Delegeren, steunen, sturen of coachen?

Volgende
Volgende

Waarom onvoltooide taken in je hoofd blijven hangen