Stresslaxing: Waarom we niet kunnen ontspannen en wat je eraan kunt doen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent eindelijk vrij, hebt een moment om te ontspannen, maar in plaats van echt te relaxen, voel je je onrustig. Je probeert wat te lezen, begint op je gsm te scrollen of wil gewoon even niets te doen, maar in je achterhoofd blijft die stress knagen. Je denkt aan je werk, je to-do lijstjes en alles wat je nog ‘moet’ doen.

Herkenbaar? Dit fenomeen heet stresslaxing.

Stresslaxing betekent zoveel als: being so stressed that relaxing makes you more stressed because you're not working on what's making you stressed. Met andere woorden, je probeert te ontspannen, maar je hoofd blijft bezig met alles wat je nog moet doen. Je zit fysiek stil, maar mentaal ben je nog steeds volop aan het werk.

Je wil iets productiefs doen, zelfs als je lichaam aangeeft dat je moet uitrusten. Dit is een vicieuze cirkel waar veel ambitieuze professionals in vastlopen. Want hoe drukker je het hebt, hoe moeilijker het wordt om écht te ontspannen.

Waarom hebben we last van Stresslaxing?

Volgens de Nederlandse filosofe en columniste Doortje Smithuijsen, is onze ‘bewegingsdrift’ een diepgewortelde groepskwaal. We leven in een maatschappij die prestatie en efficiëntie boven alles stelt. Van jongs af aan wordt ons geleerd dat we altijd bezig moeten zijn, altijd productief moeten zijn. Dit gevoel dat we constant "aan" moeten staan, maakt het lastig om stil te zitten en niets te doen, zelfs als dat precies is wat we nodig hebben om weer op te laden.

We voelen ons schuldig als we niet presteren. En die onrust maakt het lastig om te genieten van een moment van rust.

Dus hoe doorbreek je deze cyclus van stress en rusteloosheid?

Hier zijn een aantal praktische tips die je kunnen helpen om écht te ontspannen, zelfs als je hoofd nog vol zit met to-do's:

1. Maak ontspanning een onderdeel van je routine

Je kunt ontspanning zien als een vaardigheid die je kunt trainen. Plan bewust tijd in om te ontspannen, net zoals je tijd inplant voor meetings en andere belangrijke afspraken. Dit kan betekenen dat je dagelijks een paar minuten neemt om gewoon even te ademen of een korte wandeling te maken zonder afleiding. Door ontspanning op je agenda te zetten, wordt het een prioriteit en geef je jezelf toestemming om te rusten.

2. Focus op het moment

Een van de grootste redenen dat we niet kunnen ontspannen is omdat we mentaal al bezig zijn met wat er nog moet gebeuren. Een manier om dit te doorbreken is door te oefenen met mindfulness. Focus je bijvoorbeeld op je ademhaling of op de geluiden om je heen. Door je aandacht te richten op het nu, geef je je brein de kans om te pauzeren en kom je los van de eindeloze stroom gedachten over de toekomst.

3. Accepteer dat rust even belangrijk is als ‘productief zijn’

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is rust nemen geen prioriteit. Je voelt de drang om altijd iets te doen, omdat het idee dat stilzitten "nutteloos" zou zijn in onze maatschappij diepgeworteld is. Accepteer dat rust net zo belangrijk is als productiviteit. Het helpt je om op de lange termijn beter te presteren.

5. Verander je mindset over ontspanning

Een andere manier om stresslaxing tegen te gaan, is door te veranderen hoe je denkt over ontspanning. Zie rust niet als tijdverlies, maar als een essentieel onderdeel van het behalen van je doelen en het zorgen voor jezelf. Vergelijk het met topsporters: zij weten dat herstel net zo belangrijk is als de training zelf. Hetzelfde geldt voor werk en persoonlijke ontwikkeling.

Conclusie

We zijn zo gewend om altijd bezig te zijn, dat we het moeilijk vinden om echt te ontspannen. Maar ontspanning is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, het is ook cruciaal voor je productiviteit en je groei op de lange termijn.

Door bewust tijd in te plannen voor ontspanning, mindfulness te oefenen en anders naar ‘ontspanning’ te kijken, kun je stresslaxing tegen gaan. En onthoud: echte ontspanning maakt je uiteindelijk productiever en creatiever, dus zie het als een investering in jezelf.

 

Loop jij vaak rusteloos rond en wil je hier eindelijk iets aan doen? Boek een coachingsessie met mij en dan gaan we samen aan de slag :)

Vorige
Vorige

Hoe de ladder van Tiggelaar je helpt om beter te worden

Volgende
Volgende

Zelfvertrouwen is de basis voor succes, maar hoe krijg je het?