Zelfvertrouwen is de basis voor succes, maar hoe krijg je het?

Als mental performance coach krijg ik vaak de vraag: "Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?" Het lijkt wel of zelfvertrouwen iets is wat steeds schaarser wordt, iets wat we allemaal willen, maar niet altijd weten hoe we het moeten krijgen.

We leven in een wereld waarin alles wat we doen onder een vergrootglas ligt—op het werk, op sociale media, en zelfs in onze persoonlijke relaties. Het is geen wonder dat velen van ons twijfelen aan zichzelf en denken dat ze niet goed genoeg zijn.

Maar wat als ik je vertel dat zelfvertrouwen niet iets is wat je gewoon hebt of niet hebt? Wat als ik zeg dat het iets is wat je kunt opbouwen, stap voor stap?

Zelfvertrouwen is de basis van succes, niet andersom. Dit is iets wat ik keer op keer heb gezien, zowel in mijn eigen leven als in het werken met mijn cliënten. Als ik terugkijk op mijn eigen ervaringen, zijn er genoeg momenten waarop ik twijfelde aan mezelf. Maar ik leerde dat zelfvertrouwen niet zomaar uit de lucht komt vallen. Het gaat er niet om dat je nooit bang bent of geen twijfels hebt—integendeel. Iedereen heeft angst, schrik of onzekerheden (tenzij er iets grondig mis is met hun amygdala of prefrontale cortex).

Echt zelfvertrouwen groeit juist door de keuzes die je maakt en de stappen die je zet, ondanks die angst en onzekerheid. Het gaat erom dat je die stappen wél zet, met alle twijfels die daarbij komen kijken. Alleen door het te doen terwijl je bang bent, kun je die angst overwinnen en je zelfvertrouwen opbouwen.

Het opbouwen van zelfvertrouwen is geen kwestie van één keer iets goed doen en klaar. Het gaat om herhalen, om volhouden, om elke dag weer een stap te zetten. Twijfels en onzekerheden doorbreek je door gewoon te doen—door te proberen, te leren van je fouten en het opnieuw te proberen. Elke poging, hoe klein ook, helpt om je zelfvertrouwen sterker te maken.

Het is ook belangrijk om je sterke punten te kennen. Veel mensen weten niet eens waar ze goed in zijn omdat ze zo gefocust zijn op wat er misgaat. Daarom vraag ik mijn cliënten vaak om een lijst te maken van hun skills en successen, hoe klein die ook lijken. Wat maakt jou tot wie je bent? Waar ben je trots op? Wat liep wel al goed?

Ook je omgeving speelt een cruciale rol. Je hebt misschien wel eens gehoord dat we het gemiddelde zijn van de vijf mensen met wie we het meeste tijd doorbrengen. Of het nu precies vijf is, maakt niet zoveel uit, maar het klopt wel dat we sterk beïnvloed worden door de mensen om ons heen. Als je vrienden hebt die bijvoorbeeld ongezond leven of verslaafd zijn, is de kans groot dat je die gewoontes overneemt. Maar als je jezelf omringt met mensen die zelfverzekerd zijn en in zichzelf geloven, dan is de kans groter dat jij die eigenschappen ook gaat ontwikkelen.

Hoe je omgeving eruitziet, bepaalt dus voor een groot deel hoe je jezelf ziet. We worden beïnvloed door de mensen om ons heen, of we dat nu willen of niet. Als je merkt dat je vaak wordt omringd door mensen die klagen, die negatief zijn of je energie opzuigen, dan is het tijd om eens goed na te denken en misschien wel moeilijke keuzes te durven maken. Zorg dat je jezelf omringt met mensen die je steunen, die in je geloven en je aanmoedigen.

Zelfvertrouwen is niet iets wat je ineens hebt. Het is iets wat je langzaam maar zeker opbouwt, met elke keuze die je maakt en elke stap die je zet. Het begint met bewust worden van wie je bent, wat je kunt, en welke mensen en gewoontes je helpen in plaats van tegenwerken. Het gaat om actie ondernemen, zelfs als het spannend is of moeilijk gaat. Vooruitgaan mét twijfels, onzekerheid en angst.

Zet die eerste stap, hoe klein ook, en blijf bewegen.

 

Wil jij leren hoe je vooruit kan gaan mét twijfels, angst en onzekerheid? Hoe je zelfvertrouwen kan opbouwen zodat je met rust en focus je doelen bereikt? Boek een coachingsessie met mij en dan gaan we samen aan de slag :)

Volgende
Volgende

Van droom naar realiteit